Cozonac cu nuca

Cu intarziere si pareri de rau, va rog sa ma iertati ca nu am reusit sa public reteta inainte de Paste. Timpul nu mi-a fost un bun prieten de aceasta data. Sper sa va fie totusi de ajutor si pe viitor…🙂 .

M-am gandit sa va dezvalui reteta care ma ajuta de sarbatori sa fac cozonaci frumosi si pufosi🙂 .

Pentru aluat aveti nevoie de (cantitatea pentru 2 cozonaci) : 1 kg de faina, 450 ml lapte, 1 pachet margarina Unirea, 50 g drojdie, 350 g zahar, 4 oua, putina sare, coaja de lamaie, o esenta de rom.

Cum se prepara? Intr-o cana se pregateste maiaua: se amesteca drojdia cu putin lapte cald, cu o lingura de zahar si una de faina si se lasa sa creasca timp de 15 minute. In timpul acesta se pune faina intr-un bol cu putina sare. Se separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuma tare cu putina sare. Galbenusurile se amesteca bine de tot cu zaharul, se adauga esenta de rom si coaja de lamaie iar la urma se adauga laptele incalzit si se amesteca din nou.

Cand maiaua a crescut se pune si se amesteca foarte bine cu faina din bol. Se adauga treptat compozitia facuta din lapte si galbenusuri si se framanta bine, dupa care se adauga si albusurile. Timpul in care se framanta se adauga treptat si margarina (pentru a avea cozonaci frumosi, crescuti aluatul de cozonac trebuie framantat bine si mult). Se presoara peste alut putina faina, se acopera si se lasa la crescut jumatate de ora, dupa care se framanta din nou timp de 10-15 min. Se acopera si se lasa la cald pana cand aluatul de cozonac creste si este gata🙂 .

Pentru umplutura: 400 g nuca macinata, 200 g biscuiti macinati, cacao, o esenta de rom, un plic zahar vanilat, zahar dupa gustul fiecaruia si lapte (eu adaug lapte pana cand compozitia devine cremoasa si usor de intins) si stafide.

Pofta buna…si va astept si maine cu reteta de pasca cu branza de vaci🙂 .

Această prezentare necesită JavaScript.

Articolul precedent
Articolul următor
Lasă un comentariu

3 comentarii

  1. Ohhh… să aduci și în Iași! Neapărat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: