Cand siguranta inseamna bani…

Pe 1 aprilie a.c. The Independent publica un reportaj legat de situatia sistemului medical “bolnav” din Romania. “Bebelusii lasati sa moara pentru ca medicii refuza sa lucreze fara mita” este titlul articolului in care The Independent relateaza povestea Dr. Catalin Carstoveanu, cel care conduce sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la maternitatea Marie Curie din Bucuresti, un titlu parca prea aspru si greu de acceptat.

Dr. Carstoveanu este singurul care lupta pentru a salva cat mai multi bebelusi nascuti cu malformatii cardiac grave, motiv pentru care se deplaseaza saptamanal la alte spitale din strainatate pentru ca nou-nascutii sa fie operati de medici care nu asteapta mita.

Pare greu de crezut ca asta este adevarul. Dar daca este asa, incercam sa intelegem care sa fie motivul pentru care medicii, asistentele…sunt lipsiti de orice remuscare? E greu de crezut ca pot avea constiinta impacata cand in fata lor se sting suflete nevinovate si ca pot privi nepasatori la suferinta parintilor fara sa lupte pentru dreptul la viata a unui copil… Oare salariile mici sa fie de vina sau obisnuita de a primi bani de la fiecare? Oare motivele sa fie altele sau articolul este scris intr-un mod taioas?

The Independent prezinta aici si povestea unor nou-nascuti. Considerat “salvatorul” copiilor, ”Dr. Carstoveanu este mai mult decat un erou – el este un Dumnezeu pentru noi si copii… Daca ar exista mai multi ca el, multe vieti ar fi salvate”, marturieseste tatal unuia dintre nou-nascuti.

Sunt puse in discutie problema coruptiei si gandirii oamenilor din Romania, fapt recunoscut si de ministrul sanatatii, Ladislau Ritli: “ To be honest, it’s so deeply rooted into our system that it’s really difficult to eliminate”. Poate ca multe tari se confrunta cu aceeasi problema dar situatia este prezentata acum in cazul nostru unde The Independent scrie despre un lucru ingrijorator: “rata mortalitatii infantile a tarii este dubla fata de media Uniunii Europene, unul dintre 100 de copii mor inainte de a implini un an”. Articolul aminteste si de situatia din perioada comunista.

Un alt lucru pe care publicatia il scrie si care ridica un semn de intrebare totusi, pentru ca pare la fel de greu de crezut ca poate fi adevarat, este faptul ca desi s-ar putea face operatii in tara, pentru ca sectia de Terapie Intensiva Nou-Nascuti de la Marie Curie are o sala special creata si aparatura necesara, acest lucru nu se intampla deoarece Dr. Catalin Carstoveanu a interzis medicilor sa ia mita. Nu mi se pare un motiv suficient pentru care medicii sa nu se implice in salvarea bebelusilor. Pare prea mult sa vorbim despre “lacomie”. Chiar daca primesti mita sau nu, este uman sa tratezi un pacient pentru ca asta este raspunderea pe care ti-ai asumat-o ca medic. Cred ca motivul este altul… Dam mita doar pentru ca ne simtim mai in siguranta, pentru ca pentru noi asta inseamna siguranta…

Intr-adevar, cu totii ne-am confruntat macar o data in viata cu aceasta problema. Cu totii ne-am luptat contra timpului, cu totii am dat bani medicilor sau asistentelor si am facut diferenta intre cum am fost tratati atunci cand le-am bagat un ban in buzunar si atunci cand nu. Am privit uneori neputinciosi la ceea ce se intampla si vedeam cum altii ridicau din umeri. Ne intrebam unde puteam fi in siguranta cand in jurul nostru siguranta inseamna bani…

Reclame
Articol următor
Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: